Λίγα λόγια για τους αρχάριους (ή τους μέλλοντες αρχάριους) τοξότες:

 

   Η τοξοβολία είναι ένα  χωρίς αμφιβολία συναρπαστικό άθλημα, που όμως η εξάσκησή του εξαρτάται κάθε φορά από το υλικό. Όπως δεν μπορεί κανείς να παίξει ποδόσφαιρο χωρίς μπάλα, έτσι δεν μπορεί κανείς να κάνει τοξοβολία χωρίς τόξο. Το βασικό άγχος των περισσότερων ανθρώπων που σκέφτονται να ασχοληθούν με το άθλημα, είναι το χρηματικό κόστος. Η αλήθεια είναι οτι όντως, ένα πρωταθλητικό τόξο τελευταίας τεχνολογίας, όπως αυτό του παγκόσμιου πρωταθλητή της τοξοβολίας, μπορεί να κοστίζει μέχρι και 3500 ευρώ, μαζί με τα βέλη του.

 

   Όμως ας δούμε την πρακτική άποψη του ζητήματος. Η σχέση ενός πρωταθλητικού τόξου και ενός αρχάριου αθλητή μοιάζει με τη σχέση ενός ανθρώπου που μαθαίνει να οδηγεί και ενός αυτοκινήτου της Formula 1. Θα ήταν καταστροφικό για οποιονδήποτε αρχάριο αθλητή να ξεκινήσει την καριέρα του με ένα πρωταθλητικό τόξο.

 

   Προφανώς, κανείς δεν αρχίζει να εξασκείται στο άθλημα της τοξοβολίας με σκοπό, απο την πρώτη μέρα, να φτάσει στην κορυφή. Ο σκοπός του συλλόγου μας είναι να δώσει στους νέους αθλητές την εμπειρία του αθλήματος, και να προσφέρει σε όσους απο αυτούς θελήσουν να ασχοληθούν πρωταθλητικά, τη δυνατότητα να το κάνουν.

 

   Η μόνη χρηματική υποχρέωση ενός αθλητή για τους πρώτους μήνες, είναι να τακτοποιεί εγκαίρως τις συνδρομές του προς το σύλλογο. Ο εξοπλισμός , οι χώροι και οι εγκαταστάσεις αποτελούν μέριμνα του συλλόγου. Τα μόνα αντικείμενα που ίσως χρειαστεί να αγοράσει τον πρώτο καιρό είναι κάποια προστατευτικά, συνολικού κόστους κάτω απο 50 ευρώ. Τα βασικά μέρη του εκπαιδευτικού εξοπλισμού (εκπαιδευτικό τόξο, βέλη) θα του παραχωρηθούν από το σύλλογο για όσο καιρό θα τα χρειαστεί.

 

   Γενικά, ο κάθε αθλητής που αποφασίζει να ασχοληθεί πρωταθλητικά με την τοξοβολία, από κάποια φάση και μετά, αρχίζει να "χτίζει" το τόξο του. Το κάθε κομμάτι εξοπλισμού απαιτεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα από τον τοξότη για να προσαρμοστεί σε αυτό, οπότε το κόστος του τόξου διαμοιράζεται σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και πολύ πιο οικονομικές λύσεις για τον τοξότη που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό αλλά δεν διαθέτει πολλά χρήματα – όπως είναι τα μεταχειρισμένα τόξα, ή, τόξα παλαιότερης τεχνολογίας, που έχουν όμως δείξει στην εποχή τους φαντασμαγορικά αποτελέσματα.

 

   Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητα του υλικού είναι σε γενικές γραμμές σημαντική, αλλά ο αθλητής είναι πάντα που κάνει τη διαφορά.